aVin(アヴァン)は南仏のローヌ&プロヴァンス地方からワインを輸入し、販売しているお店です。南仏の文化、アート、暮らし、ワイン、そしてつくる人たちの情報を発信します。

12月の南仏ビオワイン試飲&販売会(ご予約不要)2017/12/9

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南仏のアンティークマーケットから来た家具のあるシックで
落ち着いた感じの中で、ワイナリーより直接買い付け輸入している南フランスのワインをはじめ、厳選の日本ワインなど20種類以上をお試しいただけます!
普段は、撮影スタジオとして使用しているスペースでゆっくり
南仏のワインを味わいながら、お気に入りを見つけていただけたらうれしいです。

 

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【開催日】12月10日(日)13:00~18:00

【会場】sttudio itto 目黒区目黒本町2-24-14
【会費】エントランス料 2,000円
みなさまに当日使える2,000円のディスカウントチケットをお渡ししております!
ご友人さまなどお誘いあわせの上、また女性お一人でも楽しんでいただけます。お気軽にご来場ください。
心よりお待ちしております。

 

~ワインリスト~
【ジョルジュ ヴェルネ】
1. IGPヴィオニエ2016 Le pied de Samson
2. コトー・ド・ヴェルノン2015 Coteau de Vernon コンドリュー
3. コートデュローヌ ルージュ2015 Sainte Agathe
4. サンジョセフ ルージュ2014 La dame brune

 

【クロデュカイユ】
5. ル カイユ ブラン コート・デュ・ローヌ 2016 le Clos du Caillou
6. ル カイユ ルージュ コート・デュ・ローヌ 2016 le Clos du Caillou
7. ナチュールルージュ2016
8. トラディション ルージュ2015

 

【ヴィエイユジュリアン】下記8本は新商品になります!
9. IGP DEUMEN2015(赤)1,907円
10. コートドゥローヌDEUMEN2015(赤)2,106円
11. GIGONDAS DEUMEN2012(赤)3.833円
12. シャトーヌフドゥパプDEMUMN2014(赤)4.598円
13. コートドゥローヌブラン・ヴィエイユジュリアン2016(白)3.226円
14. コートドゥローヌルージュ・ヴィエイユジュリアン 2014(赤)2,765円
15. シャトーヌフドゥパプ・レトワソース・ヴィエイユジュリアン2011(赤)6,983円
16. シャトーヌフドゥパプ2003(赤)10,540円  試飲&販売分が限定11本です!

 

【グロノレ】
17. バンドールルージュ2012

 

【ヴァニエール】
18. エリタージュロゼ2016
19. コート・ドゥ・プロヴァンス ロゼ2016
20. バンドールルージュ2012

 

【ファンキーシャトー】
21. ピノグリ 2016 Pinot Gris
22. シャルドネ 2015
23. ストラキャッセ 2016

 

【山梨】
24. ベルカント マスカット・ベイリーA樽貯蔵2016
25. ウトアニマ カベルネ七俵地畑収穫2014

 

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南ローヌから新着 “Daumen(ドーメン)” -new arrival-2017/12/7

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Vieille Julienne(ヴィエイユ ジュリアン)のオーナー ジャン・ポール・ドーメンさんのプロジェクト”Daumen(ドーメン)” シャトーヌフデュパプ、コート・デュ・ローヌ、IGPプランシポテ・ドランジュ、ジゴンダスのラインナップ。かつてドーメンのもとで経験を積んだスタッフたちが独立、畑を所有し、ビオディナミ栽培へと転換を遂げている。そんな若手栽培者たちとつくるDaumen(ドーメン)シリーズ。各ワインはアペレーションでもトップクラスのワインを生み出しています。

 

The Daumen wines are a side project of Jean-Paul Daumen, the mastermind behind Vieille Julienne. The Vaucluse and Cotes-du-Rhone vineyards have been in the Daumen family as long as the Chateauneuf vineyards. They have also been under biodynamic practice since the early 90’s, with the same level of detail and care as the wines of Vieille Julienne. Both the Lirac and Gigondas come from vineyards that are owned by two former employees of Jean-Paul. Jean-Paul has worked out a deal with them to convert the vineyards to biodynamic viticulture, and they are under JP’s complete control. These wines compete at the highest level for their appellations.

 

 

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ジャンポール・ドーメンから一言

「年来若手の才能あるブドウ栽培者たちがそれぞれの畑で色々と試行錯誤し苦戦しているのを見ていて、ある時このプロジェクトを思いついたんだ。彼らの苦心や手間を掛けた畑から作られる果実を瓶詰したいと。想いや情熱をつめこんで。これまでにもすでにブドウ畑での作業、特に自然に対する面では彼らと多くのことをシェアしてきた。だからその延長として、私のセラーで、ローヌのテロワールを一緒に表現していきたい。このプロジェクトはワイン作りなんだ。まずは私のもつ哲学の必須不可欠な、豊かで、活き活きとした土壌の区画で作られる彼らのブドウを買うこと。それからサステナビリティ(持続可能性)。ブドウはオーガニック栽培の畑でつくられるものを使い、環境を守るためにもすべてのパッケージはリサイクル材料を使っている。

 

Statement from the winemaker:

“Over the years as I watched the latest generation of young talented vine growers toil their fields. I came up with an idea that would become this current project: I wanted to bottle the fruit of their labor, to capture the spirit of their work, their passion. I knew we shared many things in common, especially the notion of working naturally in the vineyard, so I would simply extend this natural work to my cellar, seeking nothing more than a common expression of our Rhone terroir.

This project is about wine-making, it is about buying grapes from parcels whose soil are rich, vibrant, and alive-an integral part of my philosophy. The project is also about working sustainably.
I source fruit from organically cultivated vineyards, and use recycled materials for all our packaging to better protect our environment.

 

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これは、私のワインに対する新しいポートフォリオ。

近づきやすく、それであって本物でなければならない。本物であって、メッキで上辺を飾る必要もない、楽しめるもの。謙虚であり、心からまっすぐなんだ。このプロジェクトはワイン造りへのまぎれもない私のアプローチ。私のセラーでベストで健全なブドウから造ること。これがシンプルに、可能な限り介入を抑えたワイン造りの工程へと導いているんだ。私の望みは、アルティザン(職人)として痕跡を残すこと。果実の純正さ、ヴィンテージのユニークさ、テロワールの個性を表現するワイン造りへの挑戦だよ。」

Jean-Paul Daumen(ジャンポール・ドーメン)

 

This is a new portfolio of wines for me, wines that are meant to be accessible and authentic. I want them to be real wines, meant to be enjoyed without pretence. They are modest, and straight from the heart.

Finally, this project is about being true to my approach to wine making wine, which is working with the best and healthiest fruit in my cellar. This allows me to simply guide the winemaking process, with the least intervention possible. My work will remain nuanced, avoiding extraction and artifice. My desire is to leave my imprint as an artisan, with the challenge of making wine that expresses purity of fruit, uniqueness of vintage, and a terroir’s personality.
In all sincerity- “ Jean-Paul Daumen

 

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Winery pageはこちらから

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webshopもあります。ドーメンラベルは順次販売予定

http://shop.avin.jp/?mode=grp&gid=1547991

 

 


12月10日(日) 試飲&販売会 ラッピングできます2017/12/6

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今週日曜日に迫ってきたaVin南仏ワイン試飲&販売会。

パーティーシーズンに向けて手土産や贈り物にワインと考える方も多いのではないでしょうか。

試飲&販売会では、ギフトラッピングを100円にて行います。

25本の中から、試飲してお気に召したワインをギフトにされてはいかがでしょうか。

是非ご利用ください。

 

【開催日】12月10日(日)13:00~18:00

【会場】sttudio itto 目黒区目黒本町2-24-14
【会費】エントランス料 2,000円
みなさまに当日使える2,000円のディスカウントチケットをお渡ししております!

 

Facebookにて、ワインリストや動画も公開しております。

 

お誘いあわせの上、また女性お一人でも楽しんでいただけます。

カジュアルな服装でお気軽にご来場ください。
心よりお待ちしております。

 

 


木曜のワインバー グラスワイン新たに4本仲間入り2017/12/6

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KEISUKE MATSUSHIMAの一角にて木曜のみ営業しておりますaVinのワインバー。

新たに4本をグラスワインとして追加いたします。

特に、シャトーヌフデュパプの白。AOC内でも5%しか作られてない貴重品です。

この機会にぜひお立ち寄りください。

 

左から

*コート・ドゥ・プロヴァンス ロゼ2016(cotes de provence Rose 2016)900円

*レ・サフル ブラン2016(-Les Safres- blanc 2016) 1800円  wine Spectator:【94点】

*トラディション ルージュ2015(-Tradition- Rouge 2015)1400円 

*ナチュール ルージュ2016(-Nature- Rouge 2016) 1000円

 

木曜のみ営業 (12月14日はお休みです。)

18:00~22:00

 

東京都渋谷区神宮前1-4-20 パークコート神宮前1F KEISUKE MATSUSHIMA 内

最寄り駅: 千代田線明治神宮前5番出口より徒歩10分 または  山手線原宿駅竹下口より徒歩10分

 

お問い合わせはこちらへお願いします。ご予約も承っております。

info@avin.jp

 

Rhone&Provence
aVin


Provence wines, differences of soils, climates and landscapes2017/12/5

 

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This historic region sits along the Mediterranean coast of France, bordered by the Rhone River to the west and the Côte d’Azur on the east. Physically, it’s only about 150 miles long and 100 miles north to south but its impact is profound. Wine has been made here for over 2600 years, making Provence the oldest wine producing region of France. It is also the only place to focus on Rosé and is home to the only research institute dedicated to the style.

Provence is blessed with a fantastic climate, especially for grapes! The region gets lots of sunshine and not too much rain with warm days and cool evenings. The Mediterranean moderates the temperatures and the famous “Mistral” wind keeps the vineyards dry, free of pests and the skies clear.
Tons of Sun: Vines need a minimum of 1400 hours of sunshine (degree days) to produce ripe fruit. Provence averages 2700-3000 hours per year.
The geography is diverse with numerous mountain ranges that texture the landscape providing gentle slopes (vines love hills!) and sheltered valleys. The soils are diverse as well. Limestone rules in the western part of Provence where the land was once covered by a warm, shallow ancient sea. Travel east and the soil is mostly chrystalline schist (granite) and, in one small area, volcanic.

Throughout Provence, wild, resinous shrubs like rosemary, juniper, thyme and lavender grow almost everywhere. Many say these plants, collectively called “Garrigue” (on limestone/clay) or ‘Maquis” (when growing on crystalline schist), influence the character of the wines.

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With all these different soils, climate, altitude and historical influences, it only makes sense that Provence is home to many varieties of grapes. Some of them will be familiar and some not so much as they are found only here:

White Wine Grapes:

White grapes of Provence include:
Rolle (aka Vermentino)
Ugni Blanc (aka Trebbiano)
Bourboulenc
Clairette
Marsanne
Roussanne
Grenache Blanc

Red Wine Grapes:
Most of the traditional red grapes are found elsewhere in France and the Mediterranean; these include:
Grenache Noir
Syrah
Mourvedre
Carignan
Cinsault
Counoise
Tannat
Cabernet Sauvignon

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Have you heard of Tibouren, Braquet, Calitour, Folle Noir and Barbaroux? These are some of the more obscure and unique red varieties of Provence.

About 36 wine varieties are allowed in Provence. They originate from France, Spain, Italy, Greece and Hungary.

 

(source: winefolly)


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