GENERAL CHARACTERISTICS
Clairette is one of southern France’s oldest grape varieties, typical of the Mediterranean region. Its cylindrical/conical clusters are of medium size. The flesh of the grape is especially juicy. The vine is well adapted to dry, infertile limestone soils. Clairette can be vinified on its own or blended with other grape varieties. It needs to be pruned hard to get a good yield. The grapes produce a fruity wine, high in alcohol content and low in acidity. The finish is slightly bitter. As the wine maderises (oxidises) quickly, it is best drunk within the first year.
特徴
クレレット・ブランシュは南フランスの最も古いブドウ品種のひとつ、地中海エリアで代表的なブドウ品種です。ブドウの房は円柱・円錐形で中程度の大きさ、ブドウの果肉は特にジューシー。ブドウの木は乾燥し痩せた石灰岩土壌によく適しています。 単独で醸造されたり、他の品種とブレンドされることもあります。芽かきを丁寧におこなうことにより適切な収量が保たれます。ワインはフルーティーで、アルコール度は高く酸は少なめ、後味にはやや苦味を感じられます。大量生産のような作り方の場合には酸化しやすくなり最初の1年が飲み頃とされますが、ブドウに適した土壌と収量を抑えることで魅力的なワインが作られています。
WINE-MAKING POTENTIAL
Wines made from this grape are characterised by flavours of fennel, apple, lime, apricot and peach.
クレレット・ブランシュから作られるワインの特徴は、フェンネル、リンゴ、ライム、アプリコットやモモの香りです。
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INTER RHONE データ参照