GENERAL CHARACTERISTICS
A very vigorous, high-yielding grape, which reaches maturity from 15 September. A hardy variety, it grows on hillside areas of low fertility. It does well in warm, stony soils, mainly in the northern part of the Côtes du Rhône region.
特徴
おおよそ9月中旬ころに成熟を迎える非常に活力があり高収量となるブドウ品種。とても丈夫で肥沃度の低い丘陵地帯、特にコート・デュ・ローヌ地方の北部を中心に、暖かくて石を含んだ土壌でよく育つ。
WINE-MAKING POTENTIAL
Marsanne produces powerful wines, of medium acidity. As the wine ages, it develops distinctive floral and hazelnut flavours.
マルサンヌは平均的な酸味でパワフルなワインをとなる。ワインの熟成とともに独特な花やヘーゼルナッツの香りを伴う。
USE
Crozes Hermitage, Hermitage, Saint-Joseph, Saint-Péray, (in all these appellations, it can be combined with Roussane grapes); white Côtes du Rhône Villages and white Côtes du Rhône wines (as part of a blend), Costières de Nîmes, Grignan-les-Adhémar, Luberon, Ventoux.
マルサンヌは
北ローヌのクローズ・エルミタージュ、サン・ジョセフ、サン・ペレ、これらのAOCにおいてルーサンヌと合わせて使うことができる。一方南ローヌではコート・デュ・ローヌ・ヴィラージュブラン、コート・デュ・ローヌブランのブレンドの一部として、またコスティエール・ド・ニーム、グリニャン・レ・ザデマール、リュベロン、ヴァントゥーにも使われる。
参考:inter rhone データ