5/26(土)Hida Takayama Jazz Fesに出店します2018/3/28
「 山があり、文化があり、暮らす人たちの営みがある。
飛騨の合掌造り、茅葺き屋根、自然と共生し続ける豊かな飛騨高山 」
5月26日(土)飛騨高山ジャズフェスティバルに
ローヌ&プロヴァンスaVinのワインコーナー出店します。
アヴァンの天然酵母ワインが大自然の中でジャズと一緒に飲めますよ~♪♪
Hida Takayama Jazz Festival
飛騨高山 飛騨の里(岐阜)
https://hidatakayama-jazz.com/
お昼から深夜2時までのイベント
5月後半のこの時期は、円形の田んぼには田植えがされ、緑が広がる飛騨の里
高山市内での宿泊先等ご予約はお早めに~
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5/26(土)Hida Takayama Jazz Festival
飛騨高山 飛騨の里(岐阜)
https://hidatakayama-jazz.com/
宿泊は高山駅周辺が便利です。シャトルバスもでるようです。
飛騨高山 観光情報はこちら
http://www.hidatakayama.or.jp/
Rhone&Provence
aVin(アヴァン)
AVin’s dinners✨-first edition- 3/242018/3/26
AVin’s dinners✨-first edition-
aVin is pleased to announce the start of a serie of collaborations with Chefs from different countries and influence.
The first edition took place last february in one of our studio with
Penelope Barboza, executive Chef of Tokyo’s Argentine Embassy, living in Japan since 2012 after working in several restaurants in Argentinia and Uruguay, her home country. South American cuisine forms the foundation for Penélope Barboza identity, but her repertoire embraces influences from Italy, France or Japan.
The menu incorporated fine flavors from Japan and France as Tsubaki, Umeshu or black truffle and her dishes seeked to emulate the beauty of these cultures encounteer with the wines from the Rhône Valley and Provence.
We hope with these collaborations to share our vision of the cullinary experience as a complete cycle, interrelating a body and its environment, an individual to its community.To invite you to discover unusual flavours and pairing! Discover our wines from Provence and Rhone Valley. Occasions to evoke terroirs, tastes, aromas, colors of the wines but also shed light on the people behind.
Discover some photos of the preparation at the Argentine’s Embassy and during the dinner!
Penelope’s Menu: “Tsubaki sur galets ronds”
LITTLE PALABRAS :
Tarteletas of corn, paprika/basil and oysters.
with Funky Château, Nagano, Gris-Gris
APPETIZERS : Langoustine mousse, homemade Provence bread, white sauce Chauf Froid, Pomegranate dressing.
with Domaine du Gros Noré, Bandol rose 2014
Empanadas of black truffle queso cheese.
with Domaine Le Clos du Caillou, Réserve Châteauneuf du Pape, 2011
PASTA :
Gnocchi with Porcini tomato sauce & sage pumpkin cream.
with Domaine Le Clos du Caillou, Réserve Châteauneuf du Pape, 2011.
MAIN DISH : Lamb braised with Dijon mustard & mint, sweet potatoes teriyaki, roasted peppers.
with Domaine Château Vannières, Bandol 2011
DESSERT :
A Tiramisu in Japan with Tsubaki camelia flowers tea, Umeshu plum liquor.
with Domaine de la Vieille Julienne, Côtes du Rhône blanc 2013
3月の試飲会レポート@studio QUE2018/3/22
3月半ば、すっきり晴れた青空ながら空気はひんやりの土曜午後の試飲会
aVinが直輸入する南フランス厳選ワイン
「春を感じるローヌ・プロヴァンス・長野と山梨」いかがでしたでしょうか。
ローヌが好き
ワインはあまり飲まないけれど・・
昔からプロヴァンスのロゼが大好きだよ!
スタッフちょっと疲れてる?!
などなど、ワイン、マリアージュ、南仏エリアについて、私たちへの気遣いまでたくさんのお声をかけていただき本当にありがとうございます。みなさまのお声はワイナリーへ、また次の輸入に繋げさせていただきますね。
ローヌのスパークリング、クレマン・ド・ディーや、ブドウの甘みを活かした低アルコールのクレレット・ド・ディー人気でした。ローヌ地方の泡がおいしくって、気軽な値段で楽しめるんだ~と新たな発見をしていただけたようです。
春色のローヌとプロヴァンスのロゼもご好評をいただき、クロ・デュ・カイユのロゼワインは今回で完売!
長野のファンキーシャトーさん、山梨のくらむぼんさんを目指してご来場いただいた方もたくさんありありがとうございます。
試飲会中、様々なシーンで写真を撮らせていただいておりまして、お邪魔していたらすいません!
スタジオキューが南仏風撮影スタジオなこともあり、ついつい写真を撮ってしまいます。
最近はここスタジオキューで試飲会をしています。住宅街の中ですが、ショップっぽくなりましたね。
太陽でプロヴァンスロゼがキラキラ
エントランスを入ったらグラスをどうぞ
今回ジュースを含め33種 試飲される方にも多すぎでしたか・・?!
ファンキーさんはいつも賑わってますね。中庭スペースも登場!この日は寒かった・・
これから、スパークリング、白、ロゼが外でもおいしくなってきます。
野生酵母を使用した厳選ビオワイン31種+ブドウジュー
暖かさにつられていつもより多くなってしまいましたが、全種試飲いただけましたか?
お買い忘れ、もう一本!はネットショップでどうぞ
こちらは、ポイントも付いてお得です!
次回は4/15(日)スタジオキューにてシャトーヌフ・デュ・パプ特集です!
3/17試飲ワインリスト
- Cremant de Die Grande reserve 2012(クレマン・ド・ディー グランレゼルヴ) 【泡】クレレット主体 ¥1,961
- Cremant Cuvee Icone Bio 2012(クレマン キュベ・イコン ビオ) 【泡】 クレレット主体 ¥2,545
- Clairette de die Henri Bonnet(クレレット・ディー アンリ・ボネ) 【泡】 ミュスカ主体 ¥1,961
- Clairette de die Aymard Duperrier( “エマー・デュペリエ” 200ml×3) 【泡】 ミュスカ主体 ¥2,177
- Clairette de die Aymard Duperrier( “エマー・デュペリエ” 200ml×1) 【泡】 ミュスカ主体 ¥780
- Clairette de Die Rose Grande Reserve(ロゼ グランレゼルヴ )【ロゼ泡】ミュスカ主体 ¥2,311
- Clairette de Die cuvee icone 2014(キュベ・イコン)【泡】ミュスカ・ブラン・ア・プティ・グラン ¥2,719
- Ultime Muscat Blanc 2013(ウルティム ミュスカ ブラン)【貴腐】 ミュスカ ¥3,051
- IGP Viognier2016 (IGPヴィオニエ)【白】ヴィオニエ ¥3,136
- Cotes du Rhone Rouge SainteAgathe2016(コートデュローヌ ルージュ サンタゲットゥ)【赤】シラー¥2,807
- Cotes du Rhone Blanc lieu-dit Clavin2016(コートデュローヌブラン・リューディクラヴァン)【白】 ¥3,226
- Cotes du Rhone rouge lieu-dit Clavin2014(コートドゥローヌ クラヴァン・ルージュ)【赤】¥2,765
- DAUMEN IGP Principaute d’Orange 2015(IGP プランシポテ・ドランジェ)【赤】¥1,907
- DAUMEN Cotes du Rhone 2015(コートデュローヌ)【赤】 グルナッシュ主体 ¥2,186
- DAUMEN Gigondas rouge2014 (ジゴンダス)【赤】 グルナッシュ主体 ¥3,833
- Cotes du Rhone Rose 2016(コートデュローヌロゼ)【ロゼ】 クノワーズ主体 ¥2,469
- Cotes du Rhone Blanc2016(コートデュローヌブラン)【白】グルナッシュブラン主体 ¥2,469
- Reserve Blanc 2016(レゼルヴブラン)【白】クレレットロゼ主体 ¥4,182
- Cotes du Rhone Rouge2016(コートデュローヌルージュ)【赤】グルナッシュ主体 ¥1,851
- Heritage Rose 2016(エリタージュロゼ)【ロゼ】 サンソー主体 ¥1,819
- Cotes de Provence Rose 2016(コートドュプロヴァンスロゼ)【ロゼ】サンソー主体 ¥2,864
- Heritage Blanc 2016(エリタージュブラン)【白】 ヴェルメンティーノ主体 ¥1,934
- Heritage rouge 2016(エリタージュルージュ)【赤】グルナッシュ45%,ムールヴェドル35%,シラー20% ¥1,983
- Pinot Gris 2016 ピノグリ 【白】ピノグリ ¥3,780
- Chardonnayシャルドネ 2015 【白】 シャルドネ ¥4,320
- Strate cassee 2016 ストラトキャッセ 【白】セミヨン主体 ¥4,536
- La Premiere Fois Merlot 2015(ラ・プリミエール・フォア メルロー) 【赤】 ¥5,940
- La Premiere Fois Cabernet Sauvignon 2015(ラ・プリミエール・フォア カベルネソーヴィニヨン)【赤】 ¥7,020
- ベルアルバ マスカット・ベイリーA 【ロゼ】 2016 ¥1,590
- ソルオリエンス甲州2016 【白】 ¥2,770
- ベルカント マスカット・ベイリーA 2016 【赤】¥2,120
- ウトアニマ カベルネ・ソーヴィニョン 2014 【赤】¥3,024
- ジュース 葡萄の聖地(赤) コンコード100% ¥1,190
- ジュース 葡萄の聖地(白) ナイアガラ100% ¥1,190
Today’s wine: Cotes du Rhône red 2014 Lieu-dit-Clavin -Domaine de la Vieille Julienne2018/3/22
Origin : Southern Rhône Valley, Châteauneuf du Pape
Grape variety: 75% Grenache-10% Cinsault- 5% Syrah- 5% Mourvèdre- 5% divers
SO2: 40mg/l
Viticulture : Organic farming, biodynamic
Harvest : Manually
Vinification: first sorting in the vineyards, second sorting after arriving in the cellar-wild yeast only- no SO2- 20 days in vat- light maceration to respect the grapes
Élevage: one year in oak barrel and 6 months in bottles
Vines years average: 85 years old.
Vineyards: 4 hectares, south exposed terrasses- mix of Miocène formation, Helvétien and alluviums post-wurmiennes-Villafranchienne terrasse covered with pebbles-yellow sands/molasse
Bottling: without fining or filtration. 2mg of SO2 added
Wine Advocate-Parker :89
From vines located around the estate and just over the northern border of Châteauneuf du Pape, the 2014 Côtes du Rhône Lieu Dit Clavin offers lots of ripe red currants, toasted spice, licorice and crushed herbs in a medium-bodied, mouth filling and Provençal character. You can feel the tannin on the mid-palate and finish
To pair with: a splendid apple pie or a pork loin with apricots.
Winemaker comment: “It has good vivacity, ripe grape flavours with freshness,” Jean-Paul Daumen
to eat with: braised rabbit with olives and capers
Service Temperature: 16-18°C
Vol: 13,5% vol
To drink: from now until 2024,
Decant for 2 hours prior to drinking
Bottle Size: 0,75l
Price: ¥2,765
Condrieu and Viognier2018/3/22
As the source of some of the most vibrant and powerful white wines in France, Condrieu is uniquely situated in one of the northern outposts of the Rhone River. It is the original Viognier appellation with a wine growing history reaching back well over two thousand years. Like most of the wine regions of the Northern Rhone, Condrieu’s vines grow on extremely steep and narrow granite terraces. But what makes the region unique is a topsoil, locally called, “arzelle,” made of decomposed mica. This and a sheltering of the harsh northern winds, make optimal sites to produce opulent and brilliant Viognier. It is a tiny zone with no room for expansion and produces miniscule amounts of wine each year, contributing to its allure.
A fine Condrieu will have aromas and flavors suggestive of ripe stone fruit, lime peel, green almond, ginger, white flowers and toasted nuts. A honeyed smell may mislead you to think the wine will be sweet but the modern style favors totally dry on the palate. Its texture will be full and soft but a touch of mineral will provide great balance.
Viognier grape:
Full-figured and reminiscent of a potent floral perfume, Viognier is the mandatory grape of the northern Rhône appellation Condrieu and neighboring monopole (an entire appellation dedicated to just one winery) Château Grillet. It is also a blending variety in several appellations throughout the entire Rhône Valley. Viognier is grown throughout much of the world with some degree of success, but is perhaps at its best outside of France in Oregon, Washington, and cooler parts of Australia, where minerality and acidity can be achieved to give the wine the backbone it can sometimes lack.
In the Glass
This is a heady, aromatic variety making rich, complex, and full-bodied white wines redolent of a floral bouquet and assorted stone fruits and tropical fruits, with a hint of spice not unlike that of Gewürztraminer. It is lower in acidity than most white wines, lending to its heavy impression on the palate. While a whiff of Viognier might suggest sweet flavors, these wines are typically quite dry.
Perfect Pairings:
Viognier is an intense, bold variety that can easily stand up to gutsy food like pork loin with apricot stuffing, or rich, spicy fare.
Sommelier Secret:
While Viognier is a white grape, it also plays an important role in the red wines of Côte Rôtie in the northern Rhône, made otherwise from Syrah. About 5% Viognier is typically co-fermented with the Syrah in order to stabilize the color, and as an added benefit, add a subtle perfume.